3 de febr. 2013

Mamelletes de Santa Àgueda



El 5 de febrer se celebra al calendari cristià Santa Àgueda (o Àgata), considerada la patrona de les dones i invocada, sobretot, per prevenir el càncer de mama i altres malalties femenines.

Explica la llegenda que Àgata va ser torturada pels romans, que li van tallar els pits. La imatge de la santa és representada portan una safata amb els pits.

La festivitat de Santa Àgueda està molt arrelada a tot Catalunya i especialment a pobles de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, on hi ha el costum que aquest dia són les dones les que manen al poble i els homes es queden a casa o les han de servir. 
A Arnes, l'Associació de Dones del municipi prepara aquests dolços que anomenen mamelletes de Santa Àgueda i que, com el seu nom indica, representen els pits de la màrtir i que porten a beneïr a l'esglèsia per repartir després entre les dones del poble. Per les imatges que he vist en el seu bloc, com també en un altre bloc que parla de la celebració a Prat de Comte, el dolç consisteix en un panet de brioix en forma de pit coronat amb una mica de nata i una cirereta.

Fa uns dies, vaig enviar un correu a l'Associació de Dones d'Arnes per veure si podien donar-me la recepta, de moment no he rebut resposta, però vaig trobar una recepta a Mundorecetas, on també expliquen que és tradició preparar aquest dolç a Zaragoza el dia de Santa Àgueda. La diferència d'aquest panet amb el d'Arnes és que va farcit de nata i cobert amb una mica de xocolata. També he trobat una altra recepta de Senselles (Mallorca) on també les farceixen amb nata i cobreixen amb xocolata. A les Balears i Comunitat Valenciana també les anomenen "mamelletes".

La celebració s'esten a quasi tot el territori espanyol, on les anomenen "teticas". A Catània (Sicília), on es creu que va nèixer la verge l'any 231 d.c. i on n'és la patrona, també prepararen un dolç en forma de pit en el seu honor: les cassatedde o minnuzze di Sant'Agata. Aquest està farcit de ricotta i cobert amb una glassa de sucre llustre (haurem de provar de preparar-les en una altra ocasió).

Després de tot això, ens hem decidit a preparar la recepta de Mundorecetas però amb alguna petita variació. Us animem a que proveu de preparar-les, són fàcils de fer.

Ingredients (per a 16/18 mamelletes)
  • 150 ml de llet tèbia
  • 20 grs de llevadura de forner
  • 1 ou sencer i 2 rovells
  • 50 grs de mantega (a Mallorca la substitueixen per segí)
  • 75 grs de sucre
  • 400 grs de farina de força
  • 1 pessic de sal
  • La pell d'una taronja ratllada

  • Ou per pintar
  • Nata per muntar
  • Sucre llustre
  • Xocolata de cobertura
  • Cireres confitades


Elaboració:

En un bol, desfeu la llevadura amb una mica de llet tèbia, afegiu una mica de farina fins aconseguir una textura de papilla. Tapeu amb paper film i deixeu reposar uns 15 minuts.

Mentre, bateu l'ou i els 2 rovells amb el sucre, afegiu la ratlladura de taronja, la mantega i barregeu bé. Afegiu el llevat que ja haurà pujat i la resta de la llet. Aneu afegint la farina (la sal l'heu de barrejar amb la farina). Treballeu fins aconseguir una massa elàstica que no s'apegue a les mans, però que en deixar-la damunt del pedrís, s'apega. Podeu amassar-la amb un robot. També la podeu fer amb la Thermomix (com a la recepta de Mundorecetas).

Feu una bola amb la massa, deixeu-la en un recipient que haureu untat amb una mica d'oli i tapeu-la amb film transparent. Deixeu reposar fins que doble de volum en un lloc càlid (aproximadament 2 hores).

Passat aquest temps, amasseu durant un minut per treure l'aire de fermentació. Dividiu la massa en porcions i doneu-li forma de panet. Poseu-los en una llauna amb suficient espai perquè al crèixer no s'enganxin uns amb els altres.

Pinteu amb ou batut i deixeu reposar fins que els panets doblen de volum, més o menys 1 hora.

Calenteu el forn a 160º i enforneu els panets durant 15/20 minuts, fins que estiguin daurats. Els podeu punxar amb la punta d'un ganivet per saber si estan cuits.

Deixeu refredar. Mentres, munteu la nata i endolciu-la amb sucre llustre al vostre gust. Partiu els panets per la meitat, farciu-los amb la nata (podeu utilitzar una mànega pastissera). Desfeu una mica de xocolata de cobertura i cobriu la part superior del panet. Acabeu decorant amb una cirereta. Si ho preferiu les podeu farcir amb crema pastissera, melmelada, crema de mantega o el que us vingui de gust.



1 comentari: