27 de gen. 2013

Coquetes de Sant Blai


El 3 de febrer se celebra la festivitat de Sant Blai, invocat a tot arreu com el protector dels mals de gola i també com l'advocat dels cantaires i totes aquelles persones que per la seva professió han de cridar o parlar molt.

Hi ha la tradició molt antiga d'elaborar unes coquetes, (que primer eren planes i portaven gravada la imatge del sant i després rodones amb una creu al damunt) que es portaven a beneir aquest dia i es reservaven per a quan es tenia mal de gola. També hi havia el costum de portar a beneir un cistell amb fruita amb la mateixa finalitat. 

El refraner popular també fa referència a les virtuts curatives del Sant: "Sant Blai gloriós, lleva'm la tos". 

El municipi de Bot i de Cabacés celebren la seva festa major en honor de Sant Blai i la tradició de beneir les coquetes està molt arrelada en la majoria de pobles de les Terres de l'Ebre.

Aquesta recepta està publicada al llibre La cuina de les Terres de l'Ebre, encara que jo li he tret una mica de sucre a les quantitats indicades a la recepta original i des de fa anys ja ho faig d'aquesta manera.


Ingredients

  • 2 ous
  • 200 grs de sagí
  • 200 grs de sucre
  • 2 cullerades de farina d'ametlla
  • 2 paperets de grasiosa ( o 1 sobre de Royal)
  • Farina
  • Llimona ratllada
Nota: Fem la quantitat doblada d'ingredients.


Elaboració:

Barregeu el ous amb el sucre, afeiu la llimona ratllada i el sagí desfet (textura de pomada). Quan ho tingueu ben barrejat, afegiu la farina poc a poc. Feu una bola amb la massa i guardeu-la una estona a la nevera.

Agafeu bocins de la massa i feu boletes, axafeu-les una mica i amb un marcador, feu una creu al damunt. Si no teniu el tampó de fusta de boix que podreu veure a la foto, podeu fer-vos-en amb un tap de suro. 

Quan tingueu la llauna plena, poseu-la al forn a 160º durant 15/20 minuts aproximadament, fins que estiguin dauradetes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada