17 de des. 2012

Turró negre


El turró negre és un dels més antics que s'elaboren. Hi ha zones que el preparen amb ametlla de la varietat  llargueta, altres amb marcona. També n'hi ha que posen l'ametlla amb pell i sense torrar. Trobareu receptes en que es posen tots els ingredients al mateix moment a la cassola i es va remenant tot junt. D'altres ho fan de la manera que us explico en aquesta entrada. És així com ho preparava la meva iaia Cinteta. 

Ingredients:
  • 500 grs d’ametlles 
  • 500 grs de sucre 
  • 1 cullerada de mel 
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • Sèsam per decorar (opcional)

Elaboració:
Escaldeu, peleu les ametlles i torreu-les.
Poseu el sucre amb la mel i el suc de llimona en una cassola al foc. No ho heu de remenar. Quan el sucre s’hagi desfet i tingui un color avellana, afegiu les ametlles i remeneu bé.

Manteniu un moment a la cassola mentre ho remeneu, per tal que es reparteixi bé el caramel i no quedi concentrat en el mateix lloc quan ho aboqueu damunt d’un full de paper de forn untat amb una mica d’oli. Si podeu aconseguir pa d'àngel encara millor. Si voleu, podeu decorar el turró amb una mica sèsam pel damunt.

Doneu-li forma rectangular i talleu en porcions abans el caramel no es refredi del tot.

Emboliqueu amb paper de celofan i tanqueu amb un cordill ben bonic. 

Nota: com el caramel es solidifica de seguida, tingeu preparat el paper on abocareu les ametlles perquè sinó se us quedarà enganxat a la cassola. Per eliminar el caramel que us quedi enganxat a la cassola o paella, només cal que l'ompliu d'aigua i la poseu a bullir, veureu que el caramel es desenganxa sense cap esforç. Pareu també molt de compte amb les possibles esquitxades de caramel, la cremada és molt dolorosa. Si teniu criatures millor que no hi siguin a la cuina mentre prepareu el turró.






































Variant de la recepta: 

Els ingredients i les quantitats són les mateixes, però enlloc d'incorporar les ametlles en el moment que el sucre s'ha caramelitzat, en aquesta variant de la recepta es posen les ametlles sense torrar a la paella, juntament amb el sucre, la mel, una culleradeta de canyella (opcional) i el suc de llimona. Al mateix temps que es va fent el caramel es torren les ametlles, per això es posen en cru.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada