30 de des. 2012

Tortell de Reis





La massa del tortell de Reis és la mateixa amb la que faig la coca de Sant Joan o la coca de crema. La única diferència és que en la de Reis, li posso una mica d’aroma de tarongina (aroma de azahar).
No se d’on vaig treure la recepta, potser no és ben bé l'autèntica recepta del tortell de Reis, però jo l’utilitzo des de fa molts anys, i he anat modificant les quantitats d’algun dels ingredients fins aconseguir la massa que més m’agrada. Jo la trobo força bona i, aquells que l'han provat, no m'han portat pas la contrària, serà per compromís?

Les mides que us indico més avall són per un tortell gran, crec que dóna per unes 12/15 persones. O sigui que si és la primera vegada que us decidiu a fer el tortell o sou pocs a casa, dividiu per la meitat la quantitat dels ingredients.



Ingredients:

600 grs de farina de força
120 grs de sucre
90 grs de mantega
6 grs de sal
70 grs de llevadura fresca
4 ous
150 ml de llet
Pell de taronja ratllada (també ho podeu fer amb llimona)
2 cullerades d’aroma de tarongina

Per decorar:
Fruites confitades
Ametlles filetejades
Sucre llustre

Per farcir:
1.250 ml de nata i sucre llustre

També la podeu farcir de crema o de massapà, però com que l'havia de congelar perquè no la podia preparar el mateix dia de Reis, vaig escollir la nata. A més, els de casa també la prefereixen amb aquest farciment.


Elaboració:

En un bol poseu la llet tèbia i hi disoleu la llevadura. Afegiu una mica de la farina i barregeu bé, fins aconseguir una textura de papilla (llevadura escumada). Tapeu amb un drap i deixeu reposar uns 10/15 minuts.

Mentres, poseu la mantega al microones durant 30 segons a 600W per aconseguir una textura de pomada.
En un bol gran bateu la mantega amb el sucre i afegiu la pell de taronja ratllada. Afegiu els ous (a mi m’agrada afegir-los ja batuts i poc a poc).

Incorporeu l’aroma de tarongina i la barreja de la llet i la llevadura.

Afegiu la farina (on haureu barrejat la sal) ajudant-vos d’un colador. Barregeu bé.
Comenceu a treballar la massa, tenint en compte que al principi s’apegarà molt a les mans, però tal i com l’aneu treballant veureu que va agafant cos. Si us fa falta una mica més de farina, afegiu-la, però que sigui la quantitat extrictament necessària, perquè sinó la massa us quedaria massa tupida i volem que sigui flonja. El millor és utilitzar una amassadora elèctrica, perquè d’aquesta manera es treballa la massa utilitzant la quantitat de farina indicada als ingredients.

Per a que tingueu una idea, la massa, un cop volcada al pedrís, és molt toba i, si la deixeu una estona, veureu que de seguida s’enganxa. Per això millor que espolseu el pedrís amb una mica de farina, però molt poca.

Agafeu un bol i passeu-li un tovalló de paper untat amb una mica d’oli i poseu la massa. Tapeu amb film transparent per evitar que es faci crosta i un després amb un drap per donar-li escalfor. Deixeu reposar en un lloc càlid durant 2 hores. Podeu accelerar aquest procés de llevat posant la massa dintre del forn. Previament haureu escalfat el forn a 50º i haureu posat un bol amb aigua, ja que per accelerar el llevat de les masses es necessita escalfor i humitat. Sabreu que està quan la massa hagi triplicat el volum. 

Passat aquest temps, aboqueu la massa damunt del pedrís i amasseu-la un parell de minuts per treure-li l'aire. 

Agafeu amb les mans la bola de massa i feu un forat al mig i aneu donant-li la forma del tortell.

Coloqueu el tortell en una llauna, tapeu amb un drap i deixeu reposar durant 1 hora més (més o menys fins que dobli de volum). 

Passat el temps de repòs, pinteu el tortell amb ou batut (jo sempre afegeixo una mica d’aigua a l’ou batut per a que no quedi tan fort). Decoreu amb fruites confitades, ametlles filetejades, … Jo he aprofitat la fruita confitada que em va sobrar de fer el massapà de fruites. Amb el roig de les cireres i el verd del meló hagués quedat més vistós, però estem en època de crisi i s’han d’aprofitar totes les sobres!

Poseu al forn a 160º durant uns 20/25 minuts, fins que us hagi quedat dauradet. Vigileu la cocció perquè el brioix es cou molt aviat. Podeu punjar el tortell amb una agulla per assegurar-vos que estigui cuit.
Treieu del forn i deixeu refredar.

Mentres, munteu la nata i l'endolciu amb sucre llustre al vostre gust. Per a que tingueu una idea, per a la quantitat de nata amb que he farcit aquest tortell, he posat 6 cullerades soperes de sucre llustre.

Partiu el tortell per la meitat i farciu amb la nata. 

No us oblideu de posar la fava i la reina. En aquesta ocasió i a falta de fava i reina, les he substituit per un trocet de nou i un ninotet de Bart Simpson.

Poseu l’altra meitat a sobre i espolseu amb una mica de sucre llustre.

Que vinguin ben carregats! I que el tortell us surti bò!










El tortell de Reis i els nebots




1 comentari:

  1. Hola Nuria, ahir vaig fer el tortell de Reis i la veritat és que em va quedar molt bo. Gràcies per aquesta pàgina.

    ResponElimina