28 d’oct. 2012

Panellets



Aquesta recepta és la mateixa que surt publicada al Corpus de la Cuina Catalana, però amb la diferència que en el Corpus la proporció d'ametlla i sucre és la mateixa i a mi m'agrada posar-li una mica menys de sucre.

En aquesta ocasió no he posat els rovells de l'ou, només la clara, però altres vegades, sí que n'hi poso, amb la proporció de 2 clares per 1 rovell. 

En altres ocasions he triturat el sucre amb la Thermomix per fer-ne sucre en pols que he barrejat amb la farina d'ametlla. Després he incorporat la resta d'ingredients: el moniato, la pell de llimona i els ous. El que sí que és important és que deixeu reposar la massa a la nevera fins l'endemà. Això us permetrà treballar bé els panellets i evitarà que quan els enforneu,  perdin la forma.
Trobo que de totes maneres queden bons. I per a que surtin bé només hi ha dos secrets: el primer és que utilitzeu ingredients de qualitat i el segon, és que mentre els feu, penseu en aquells que se'ls menjaran.

Bona Castanyada!


Ingredients:

  • 500 grs. d'ametlla molta 
  • 400 grs de sucre (si ho preferiu, podeu utilitzar sucre llustre)
  • 100 grs de moniato o patata bullida 
  • 75 grs de clara d'ou (la clara de 3 ous petits o 2 de mitjans)
  • 1 pell de llimona ratllada


Elaboració:

Tritureu el moniato per deixar-lo ben fi. Quan estigui encara tebi (però no calent), barregeu-lo amb el sucre i les clares d'ou. Afegiu l'ametlla i treballeu la massa fins que estigui compacta. 

(Si tritureu vosaltres l'ametlla, procureu que us quedi ben molta).

Dividiu la massa en tantes parts com diferents classes de panellets que vulgueu preparar. Afegiu el ingredients que necessiteu a cada massa i deixeu reposar a la nevera 24 hores.

Per coure'ls, heu de tenir el forn calent, a 200º i amb uns 10 minuts de cocció n'hi ha prou.

Enguany he fet la mida de 3'5 quilos d'ametlla i la quantitat proporcional de la resta d'ingredients segons la recepta (és que a casa som molta colla). N'he preparat de diferents sabors, però de pinyons n'het només 7 o 8. He pensat que al preu que tenen els pinyons i amb la quantitat que n'hauria de fer, més val aprofitar les ametlles i jugar amb diferents varietats de sabors amb altres ingredients més assequibles.

Aquests són els sabors que he preparat enguany:

De taronja: barrejant la massa amb una mica de melmelada de taronja i si voleu, un xorret de Gran Marnier o Cointreau. Decoreu-los arrebossant-los amb sucre llustre i  amb un trosset de taronja confitada.

De gers: barregeu la massa amb melmelada de gers i incorporeu aquest fruit desecat a trossets petits. Arreboseu els panellets amb sucre llustre i abans d'enfornar, feu un forat al mig. Quan estiguin a mitja cocció, poseu una mica de melmelada al forat i acabeu d'enfornar.

De coco: barregeu amb coco ratllat i afegiu un xorret de Gran Marnier.

De cafè: desfeu cafè soluble amb una mica d'aigua i ho incorporeu a la massa. En aquesta ocasió he afegit un xorret de licor de cafè casolà (ja publicaré un altre dia la recepta).

De crocant: feu boles i passeu-les per rovell d'ou batut i després arrebosseu amb crocant d'ametlla.

De codonyat: fer un cilindre amb la massa, obriu pel mig amb l'ajuda d'un ganivet i farciu amb el codonyat. Tanqueu bé el cilindre i talleu en porcions. *La propera setmana publicarem la recepta de codonyat.

De xocolata: Barregeu xocolata en pols a la massa, doneu-li forma i enforneu. Quan els panellets estiguin freds, cubriu-los amb una mica de cobertura de xocolata.

També podeu utilitzar una ametlla sencera, una cirera o qualsevol altra fruita confitada.

Nota: per a que els pinyons o els trocets d'ametlla s'adhereixen bé al panellet, a casa ho hem d'aquesta manera: fem les boletes amb la massa, les passem per clara d'ou i les deixem reposar una estona, 15 o 20 minuts. Passem les boletes pels pinyons i li acabem de donar forma. 











































































2 comentaris:

  1. Ay, qué pinta más rica. Y no parecen muy difíciles, a ver si me animo un día, así también voy a prendiendo catalán, que me encanta =)

    ResponElimina