16 de set. 2012

Rodó de vedella dels Ports

Fa un parell de mesos, el meu germà em va regalar un lot de carn de vedella que havia comprat a Espuny Ramaders. 
Fermí Espuny i la seva família, que resideixen a Roquetes, tenen una explotació ramadera de vaques i vedelles de raça Avilesa negra, que pasturen als Ports. La carn dels seus animals la comercialitzen directament al client, sense intermediaris. Quan disposen d'una xifra suficient de comandes sacrifiquen els animals i distribueixen la carn en lots (el petit de 4 quilos i el gran de 6 quilos aprox.), on hi ha entrecot, bistec, carn per estofar, tall rodó, xurrasco i carn picada de vedella dels Ports. Tot envasat al buit i amb l'etiquetatge corresponent.
Les vaques d'aquest ramat pasturen tot l'any per les muntanyes i s'alimenten d'herba alta i quan és necessari ho fan de matollar. Des de fa uns anys, els Espuny col·laboren, portant a pasturar els seus ramats, amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya fent tasques de neteja i manteniment de sotabosc de finques públiques als Ports i, des de fa poc, també a la Serra de Cardó-Boix.
La carn d'aquestes vedelles te un gust diferent, és molt saborosa, ferma. Els entrecots i els bistecs ja fa dies que es van acabar. Avui diumenge he pensat que era un bon dia per preparar el rodó de vedella.

Primer he sal-pebrat el rodó i l'he enrossit a la cassola amb una mica d'oli d'oliva. Mentres he tallat a quarts tres o quatre cebes i dos o tres patates. Quan he tret la carn de la cassola, he afegit les cebes i les patates i també les he enrossit durant uns minuts. 
Ho he posat tot en una safata per anar al forn: el rodó, les cebes, les patates, uns grans d'all, una fulla de llorer, unes tomates seques i un parell de fresques i un grapadet d'orenga. Ho he sal-pebrat i he afegit una copa de vi blanc i un bon raig d'oli d'oliva.
Ho he posat al forn a 180º i de quan en quan, he anat regant el rodó amb el mateix suc. A meitat cocció he afegit una mica d'aigua perquè veia que em quedaria massa sec. He punxat amb un punxó la carn per comprovar si estava feta i de seguida he tallat el rodó a rondanxes i he emplatat acompanyat de la guarnició de verdures.












1 comentari: