22 de set. 2012

Melmelada de préssec





El préssec, bresquill, auberge a o melicotó és el fruit del presseguer (Prunus persica). És una fruita d’origen xinès que arriba a Europa a través dels àrabs que l’havien coneguda dels perses i aquests del xinesos... 

Les varietats de carn blanca són generalment molt dolces, amb escàs gust àcid i són les més populars a països com la Xina, el Japó i els seus veïns asiàtics; mentre que els de carn groga, són els predilectes dels països europeus i nordamericans, posseeixen un fons àcid, que es paladeja conjuntament amb la dolçor. 

Principals varietats

Préssecs de vinya: tenen la carn de color groc i ferma. Són els que s'utilitzen, per exemple, per a fer conserves i melmelades. 
Préssecs d'aigua: la seva carn pot ser groga o blanca, però a Catalunya en trobem només de carn blanca, que són més apreciats que els grocs. Són més tous i sucosos que els de vinya. 
Nectarines: la nectarina és una variant del préssec que no té la pell peluda, però que tanmateix pertany a la mateixa espècie. 
Xinos o paraguaios: el xino o préssec pla és una variant del préssec aplanada. La seva carn és blanca, mai groga. 

Temporada: depenent de la varietat, la temporada va de la primavera, amb els primers préssecs d'aigua, fins a la tardor, amb els préssecs de vinya. 

Els préssecs aguanten molt poc una vegada recollits. Han de menjar-se frescos i és millor quan estiguin madurs. Per a consumir-los fora de temporada es poden elaborar melmelades, gelatines i confitures. També són prou nutritius els préssecs enllaunats i en almívar, que es poden consumir tot l'any, encara que presenten una proporció de calories més gran i un menor contingut en vitamines i minerals. 

Denominacions d'Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides: Prèssecs amb IGP de la Ribera d'Ebre, Préssec amb IGP del Ribagorçana, Préssec d'Ordal (Alt Penedès), Préssecs amb D.O. Calanda. 

Ingredients:


  • 1 quilo de préssecs (pelats i sense pinyol) 
  • 750 grs de sucre è1 branca de canyella * 
  • 1 pell de llimona 
*Si ho preferiu, podeu substituir la canyella per mig canó de vainilla. 



Elaboració:

Un cop pelats, talleu els préssecs a trossos petits i poseu-los a bullir amb una mica d’aigua (just la necessària per a cobrir-los) durant 10 minuts. Escorreu-los i passeu-los per la batedora. 

Barregeu el puré resultant amb el sucre (podeu jugar amb la quantitat de sucre, depenent si us agrada més o menys la dolçor), afegiu la branca de canyella i la pell de llimona i poseu a coure durant 15 minuts a foc lent. 

Aneu remenant de quan en quan per evitar que no s’enganxi. Un cop cuita la melmelada, repartiu-la en pots de vidre prèviament esterilitzats i coeu al bany maria durant 20 minuts. 


Melmelada de préssec al conyac

S'elabora de la mateixa manera però quan falten 5 minuts per acabar de coure's, afegiu una copeta de conyac.

















ffdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada