21 de set. 2012

Figat (melmelada de figues)




Fa molts anys, a la paradeta d’una fira de productes artesanals, vaig comprar el llibre El rebost; adobs, conserves, confitures i licors de la Dolors Llopart (Editorial Altafulla. 1979)És d’aquest receptari d’on vaig treure la recepta de la melmelada de figues, el figat, tal i com l’anomenen a Menorca. De fet, la mateixa recepta és menorquina. 

Com sol passar sovint, acabes adaptant les receptes als teus gustos personals, per això, si compareu els ingredients que apareixen en el llibre i els que trobareu en aquest bloc, veure-ho que s’ha afegit la pell de llimona i la branca de canyella. 
També n’he fet amb una beina de vainilla, però personalment m’agrada més el gust que li deixa la canyella al figat. Com deia abans, qüestions personals. 
Per això, us convido a que proveu de fer-ne de les dues maneres i us quedeu amb la que més us agrada. O amb totes dues.


Ingredients:
  • 1 quilo de figues (pelades) 
  • 500 grs de sucre 
  •  ½ got d’aigua 
  • 1 pell de llimona 
  • 1 branca de canyella 


Netegeu i poseu figues pelades en un recipient amb el sucre i l’aigua, deixeu-les marinant i guardeu a la nevera fins a l’endemà. Passat aquest temps, poseu la mescla en una cassola i feu-la bullir a poc foc durant una hora o hora i mitja: sabreu que ja ha bullit prou quan, en provar de treure’n una mica amb una cullera de fusta, el figat faci com un fil. 
Un cop freda es posa en pots de vidre, prèviament esterilitzats, es tapa i es cou al bany maria durant 20 minuts. 

*Per saber quan està llesta la melmelada, poseu un plateret al congelador durant 2 o 3 minuts. Aboqueu una mica de melmelada al plateret i inclineu-lo. Si veieu que la melmelada no es mou i s’arruga, és que està al punt.























6 comentaris:

  1. No l'ha poses en calent als pots com les altres?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Núria
      vaig anotar les indicacions de la recepta original, per ser fidel al llibre de la Dolors Llopart. M'he trobat algunes receptes que deixen refredar la melmelada abans d'envasar-la i altres ho fan directament. La veritat és que jo tanco el foc de la cassola, passo la batedora, perquè sempre m'agrada que quedi ben fina i la deixo temperar una mica mentres esterilitzo els pots. Quan envaso encara està calenta, però no bullint. T'he de dir que n'he fet molta de melmelada i a dia d'avui no se m'ha fet malbé cap pot.
      Gràcies per visitar el bloc.

      Núria Gómez - Benremenat.cat

      Elimina
  2. Núria, amb un Kg de figues quants pots surten més o menys? Dels de la mida de la foto...

    ResponElimina
    Respostes
    1. No se dir-vos exacte, però amb un quilo de figues (pelades), poden sortir uns quatre pots de 200 grs, que és més o menys el pes dels de la foto. Si la utilitzeu per fer vinagretes i salses, us aconsello utilitzar pots més menuts.

      Elimina
  3. Hola Núria!

    Podries dir-me si la canyella i la llimona les fas servir per a marinar o per a bullir-les?

    I també, si es poden fer servir diferents tipus de figa a una mateixa bullida. Per exemple, coll de dama amb unes que m'han dit que es diuen "negres".

    Moltes gràcies i felicitats per un bloc genial!!

    Cristina ( de La Ràpita )

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina, abans que res disculpa que hagi tardat tant en contestar la teua consulta, però per falta de temps tinc el blog una mica abandonat. La canyella i la llima la poso al moment de coure la melmelada. Si es poden barrejar diferents varietats de figues? No veig perquè no, jo ho faria. Suposo que a hores d'ara ja hauràs fet la melmemelada, segur que t'ha quedat bona.
      Salut!

      Núria

      Elimina